Malinove medovníky
01.12.2012 13:03
Suroviny na 30 porcií:
- 100 g maslo
- 60 g práškový cukor
- štipiek soľ
- 0,5 KL perníkové korenie
- 0,5 ks vajce
- 125 g hladká múka
- 90 g mandle
- 10 g kakao
- 1 PL rumpomarančová šťava
- 125 g malinový džem
Čas prípravy: 75 + 10 minút.
Postup receptu:
Zmäknuté maslo, práškový cukor, štipku soli a perníkové korenie dobre vymiešame. K maslovej zmesi postupne pridáme 1 vajce, preosiatu múku a kakao, pomleté mandle, 1 lyžicu rumu (alebo pomarančovej šťavy) a vypracujeme vláčne cesto. Zabalíme ho do fólie a minimálne na dve hodiny odložíme do chladu. Cesto rozdelíme na viac častí a na jemne pomúčenej doske natenko rozvaľkáme (na hrúbku asi 3 mm). Formičkami na pečenie vykrajujeme hviezdičky (alebo ľubovoľné tvary), ktoré preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme do svetlohneda asi 10 minút pri 180 °C (v teplovzdušnej rúre asi 9 minút pri 160 °C). Upečené medovníčky necháme vychladnúť. Na miernom ohni asi 2 minúty povaríme malinový džem s 1 lyžicou rumu. Dobre vymiešame a necháme vychladnúť. Medovníčky spojíme vychladnutým džemom, povrch ľubovoľne ozdobíme (cukrovou polevou, farebnými cukríkmi alebo čokoládovou ryžou). Medovníky odložíme aspoň na dva týždne do škatule, aby zmäkli a zvláčneli. NÁŠ TIP: Medovníky si môžeme ozdobiť cukrovou polevou, ktorú si pripravíme z 250 g práškového cukru, zo šťavy z polovice citróna a 1/2 bielka.